Wat is de invloed van enkelbraces op de spronghoogte en wendbaarheid bij korfballers?

Enkelbraces worden al jarenlang gebruikt door vele sporters die te maken hebben (gehad) met terugkerende enkelverzwikkingen. Enkelblessures komen in de sport veelvuldig voor. In 2017 (mei-dec) was vijftien procent van de blessures een enkelblessure waarvan in meer dan helft van de gevallen een enkelverstuiking. Ook in het korfbal is de enkelverstuiking blessure nummer 1.

Na een enkelverstuiking zijn de banden van de enkel beschadigd geraakt en is de stabiliteit gedurende langere periode sterk vermindert. Gemiddeld duurt het 200-500 dagen voordat de enkelbanden weer zijn hersteld.

Om verantwoord weer te kunnen gaan sporten is het algemeen geldende advies dit met ondersteuning van tape of brace weer te doen. Dit om de kans op een nieuwe enkelverstuiking te beperken. Zowel tape als brace heeft ieder zijn kenmerkende voor- en nadelen. Een veel gehoord nadeel van een enkelbrace is het draagcomfort en daarmee de ervaren belemmering in bewegen. In een recent uitgevoerd kleinschalig onderzoek heeft Rick van Roekel (fysiotherapeut bij DVO Bennekom) gekeken naar het effect van verschillende braces op spronghoogte en wendbaarheid bij korfballers.

Conclusie:

Het dragen van een enkelbrace heeft een negatieve invloed op de spronghoogte en wendbaarheid bij korfballers. De EXO-L geeft de minste belemmering in het korfballen. Ondanks deze nadelen is een brace een belangrijk hulpmiddel ter voorkoming van nieuw blessureleed.

Deze informatie kan meegewogen worden bij de overweging om enkelbraces aan te schaffen. Benieuwd naar zijn onderzoek? Een link naar zijn onderzoek vind je hier.

Print Friendly, PDF & Email

About Jouri van den Broeke

Korfbaltrainer, coach, Master Sportfysiotherapeut, mede-eigenaar van PMC In Balans - Fysiotherapie & Revalidatie en vader van 2 korfballende kinderen. Naast grote interesse in sport in zijn algemeen vooral geïnteresseerd in de korfbalsport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.