Het belang van een goede warming-up!

De warming-up is een belangrijk deel van de training of wedstrijd. Toch wordt deze vaak overgeslagen of zien we onderstaande taferelen.

warming-up, rekken, not done, korfbal, statisch rekken

Dit kan en moet beter kunnen toch?
De warming-up behoort een verplicht onderdeel te zijn van elke training of wedstrijd. Want met de warming-up bereidt je het lichaam voor op de komende inspanning. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal.

Voordat je overgaat tot de sportspecifieke warming-up begin je meestal met een algemene warming-up. Veelal zien we daarna ook nog rekoefeningen, maar hierover is veel discussie. Zie m’n eerdere posts over de nadelige effecten van statisch rekken, de voordelen van een actieve warming-up boven een passieve warming-up en factsheets over rekken en warming-up. Ook een uitgebreide Australische studie bracht naar voren dat een goede warming-up sportspecifiek en intensief moet zijn.

Join(t)Forces
Het programma Join(t)Forces is een uitdagend en effectief trainingsprogramma als warming-up ter preventie van knie blessures bij kinderen, waardoor de kans op kleine maar ook ernstige blessures met 50-70% afneemt.
Dit programma heeft zijn waarde in de afgelopen 10-15 jaar al bewezen in de Verenigde Staten en Noorwegen. Naast blessurevermindering geeft deze warming up ook een enorme verbetering van het prestatievermogen in sport. Deze kans om kinderen niet alleen nu, maar ook in de toekomst te kunnen laten sporten kunnen we niet voorbij laten gaan.

Naomi van As
Het blessurepreventieprogramma heeft in Naomi van As een ambassadeur gevonden die hecht aan het belang van het voorkomen blessures. Immers, in aanloop naar het WK werd zij zelf geconfronteerd met kruisbandletsel dat haar circa acht maanden uit de roulatie hield. Veel meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de speciaal hiervoor ingerichte website.

Benieuwd wat dit programma voor jou vereniging kan betekenen? Neem nu contact met mij op!

About Jouri van den Broeke

Korfbaltrainer, coach, Master Sportfysiotherapeut, mede-eigenaar van PMC In Balans - Fysiotherapie & Revalidatie en vader van 2 korfballende kinderen. Naast grote interesse in sport in zijn algemeen vooral geïnteresseerd in de korfbalsport.