Testen & Meten

Testen en meten

“Onze ploeg is fitter dan vorig jaar” of “wij zijn goed de zaalcompetitie uitgekomen.” Dit zijn regelmatig terugkerende uitspraken van coaches en trainers. Op lager niveau worden dergelijke uitspraken veelal op gevoel gedaan, naar aanleiding van de verrichte trainingsarbeid of in vergelijking tot directe tegenstanders, die op dat moment een fittere of minder fitte indruk maken.
Met specifieke testen en metingen krijgen we een exact beeld over onder andere de fysieke, technische, tactische en mentale eigenschappen die voor een spelsporter van belang zijn. De doelstelling is:

• Nauwkeurig bepalen van de beginsituatie van de sporter. Met andere woorden vaststellen in hoeverre een sporter over de gewenste eigenschappen, die nodig zijn in een tak van sport, beschikt.
  • De effectiviteit van trainingen op een objectieve manier evalueren (Hebben de trainingen het gewenste resultaat opgelevert?)
  • Objectief vastleggen van fysieke, technische, tactische en mentale prestatievermogen (hoe sta ik ervoor? Wat zijn mijn sterke en zwakke punten?)
  • Een objectief antwoord krijgen op de vraag of de, van een blessure herstelde, speler al volledig inzetbaar is.

Waarom testen en meten we?

Testen en meten is in de hedendaagse sport niet meer weg te denken. Met testen en meten willen we ongelijkheid aantonen; fysiek, mentaal, facilitair, omgeving, etc. Veel verenigingen of individuele sporters registreren data. Denk bijvoorbeeld aan lengte, gewicht, vetpercentage, sprongkracht, uithoudingsvermogen, snelheid, wendbaarheid. Maar ook worden trainingsminuten en aantal gespeelde wedstrijden bijgehouden. Vroeger was bijvoorbeeld het registeren van hartslag ondenkbaar, maar tegenwoordig kun je de hartslag van spelers ‘ live’ volgen met de Polar Team App.
Onder deze tab worden algemene principes over testen en meten beschreven, belangrijke klinimetrische eigenschappen en specifieke testen en metingen die voor korfballers relevant kunnen zijn. De belangrijkste test blijft echter de wedstrijd zelf!

Onderwerpen testen en metenPolar, Polar Team, korfbal, hartfrequentie

Volgens Koeman wijzen de tests uit dat spelers topfit zijn. De wedstrijd is de beste test. En die test spreekt elke week voor zichzelf – Raymond Verheijen