Poll afmetingen veldkorfbal

veldafmetingen, korfbal, 40x20

Jullie hebben de afgelopen maand duidelijk gestemd met een voorkeur voor de afmeting 40×20 meter voor het veldkorfbal.

Het nieuwe seizoen start binnenkort weer. Op welke veldafmeting speel je het liefst?
40x20
39 Vote
60x30
16 Vote

Veldkorfbal kende ooit drie vakken. In 1991 is het middenvak afgeschaft. Het kwam de hoofdbedoelingen van korfbal (scoren en voorkomen van scoren) niet ten goede. Er is inmiddels meer dan 20 jaar ervaring met twee vakken. Zijn de huidige veldafmetingen voor senioren en A-jeugd de meest geschikte afmetingen?

Tot voor kort bestond het speelveld uit gebieden waar geen doelgevaar was. De verwachting was dat verkleining van de veldafmetingen naar 40×20 meter de spelvreugde en aantrekkelijkheid van veldkorfbal aanzienlijk zou vergroten. Een eerste advies hierover werd al in 2004(!) genomen.

veldafmetingen, korfbal, 40x20

Om te onderzoeken of de korfballers zelf de behoefte hadden aan kleinere veldafmetingen, is een proef uitgevoerd bij korfbalvereniging SDO in Kamerik. Er werd binnen de huidige (tweemaal) 30×30 meter vakken 20×20 meter rond de korf belijnd. Er werd gekeken in hoeverre spelers en de bal buiten deze 20×20 meter afmeting kwamen.
Hieruit bleek dat het spel zich merendeels afspeelt binnen de afmetingen van 20×20 meter in elk vak, waardoor uiteindelijk besloten is om de veldafmetingen aan te passen naar 40×20 meter. Clubs hebben hiervoor tot 2026 de tijd.

Een lange periode als je bedenkt dat een aantal clubs, al dan niet financieel ondersteunt door de plaatselijke gemeente, de velden al hebben aangepast en andere clubs pas over enkele jaren volgen. Is hier sprake van competitievervalsing volgens jullie?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties…

About Jouri van den Broeke

Korfbaltrainer, coach, Master Sportfysiotherapeut, mede-eigenaar van PMC In Balans - Fysiotherapie & Revalidatie en vader van 2 korfballende kinderen. Naast grote interesse in sport in zijn algemeen vooral geïnteresseerd in de korfbalsport.

One thought on “Poll afmetingen veldkorfbal

1. Beste Jouri. Goed stuk met een goede vraag.
    De grote vraag hierbij is volgens mij of er door aanpassingen van de afmetingen het type spel, de speelstijl en trainingsmethode moet worden aangepast, om voor beide afmetingen dezelfde effectieviteit/efficientie te bereiken met het team. (daar kan ik me toch wel iets bij bedenken bij kleine velden (andere looplijnen, sneller spel, van ruim opgezet spel naar compact spel, ……….) Dus zou het kunnen dat het ene team zich wel al volledig hierop heeft aangepast en een ander team nog niet in de periode naar 2026. Dit kan volgens mij wel wat verschil geven in de effectiviteit/efficientie binnen het team en daarmee op de resultaten.
    Dus ik denk zelf “ja” als bovenstaande van toepassing is.

Richard van Belzen, nog maar kort spelend korfballer / spelend senior lid bij Tjoba (geen trainerservaring!)