Monitoren van belasting versus belastbaarheid

workload, AC ratio, chronisch, overbelasting

Het slecht monitoren van belasting versus belastbaarheid van sporters geeft een groot risico op het ontstaan van blessures. In een recente studie van Soligard et al (2016) is opnieuw gekeken naar de optimale belasting voor prestatietoename en het voorkomen van blessures. In een eerder artikel heb ik het gehad over hoe de AC-ratio ons hierbij kan helpen.

Conclusie

Zij komen tot de volgende conclusie; gegevens over de relatie tussen belasting en het ontstaan van blessures zijn beperkt tot enkele sporten en specifieke sportpopulaties. Hoge belastingen hebben zowelpositieve als negatieve invloeden op het ontstaan van blessures bij sporters. De mate van toename in belasting in combinatie met de sporter zijn of haar intrinsieke risicofactoren zijn waarschijnlijk kritische factoren. Sporters reageren aanzienlijk beter op een relatief kleine verhoging in belasting (of geringe afname), in plaats van grotere schommelingen. Belasting moet altijd op basis van de individuele sporter en flexibel worden toegepast, omdat er een grote inter – en intra-individuele variatie bestaat op de reactie en aanpassing aan de opgelegde belasting. Het op continue basis monitoren van de sporters is van wezenlijk belang om de sportprestaties te maximaliseren met een minimale kans op het ontstaan van blessures.
Meer onderzoek is nodig naar het effect van snelle veranderingen in belasting op het ontstaan van blessures in meerdere takken van sport, evenals op de interactie

met andere fysiologische, psychische, milieu- en genetische risicofactoren.

load managementload management, acute vs chronic, workload

 

 

 

 

load management

 

 

 

 

Lees het volledige artikel hier

loodmanagement, risk of injury, acute vs chronisch workload, ratio acute:chronic

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

About Jouri van den Broeke

Korfbaltrainer, coach, Master Sportfysiotherapeut, mede-eigenaar van PMC In Balans - Fysiotherapie & Revalidatie en vader van 2 korfballende kinderen. Naast grote interesse in sport in zijn algemeen vooral geïnteresseerd in de korfbalsport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.