Herstel na een voorste kruisband blessure vergt multidisciplinaire aanpak

Sporters hebben na een voorste kruisband blessure naast een fysieke terugslag vaak ook een psychologische tik opgelopen. De angst om de knie weer te belasten trekt een zware wissel op het herstelproces. Een samenwerking tussen arts, (sport)fysiotherapeut én psycholoog tijdens de revalidatie is dan ook wenselijk.

Gescheurde kruisband

vkb, voorste kruisband, ACL, voorstekruisbandblessure, infographic, korfbal, voetbal, handbal
Het is één van de naarste blessures voor sporters: een gescheurde kruisband. In de meeste gevallen gaat het
om een voorste kruisband ruptuur en betekent het direct het einde van het seizoen. Veel bekende sporters zijn al door deze blessure geveld. Zo bezweek de kruisband Zlatan Ibrahimovic in april van dit jaar tijdens een wedstrijd bij een onfortuinlijke landing tijdens een kopduel. Recenter nog was er de blessure voor de jonge AZ-speler Calvin Stengs (18).

Maar niet alleen topsporters krijgen te maken met deze blessure. Volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie loopt drie procent van de amateursporters een kruisbandblessure op, en dit kan oplopen tot vijftien procent bij topsporters, afhankelijk van de sport. In 2012 zijn er in totaal in Nederland naar schatting 8000-9000 voorstekruisband-reconstructies uitgevoerd. Het is overigens niet noodzakelijk om een operatie uit te voeren. Dat wordt altijd overlegd tussen de arts en de sporter.

Het herstel van deze blessure duurt hoe dan ook lang; meerdere maanden tot soms meer dan een jaar. Daarnaast is er geen garantie dat een sporter ooit nog terugkeert op zijn oude wedstrijdniveau. Veel kruisband blessures worden al opgelopen op jonge leeftijd, waarbij meisjes een groter risico lopen dan jongens. Liefst 2-8 maal vaker lopen zij deze vervelende blessure op. In de top drie van sporten waarbij kruisbandletsel voorkomt staat het voetbal op nummer 1. Toch zijn er jaarlijks ook vele korfballers die uitvallen met deze blessure.

Bundel de krachten

Amerikaans onderzoekers hebben aan de hand van een literatuurstudie uiteengezet hoe volgens hen een optimaal revalidatietraject na een voorstekruisbandoperatie er uit zou moeten zien. Zij hebben daarbij enerzijds gelet op de klachten waar de geblesseerde sporters tegenaan liepen en anderzijds gekeken naar revalidatie programma’s die een grote kans op succes hadden.

De klachten na een operatie zijn grofweg onder te verdelen in drie typen: spierkrachtverlies, een verslechterde coördinatie en psychische problemen die zich uiten in onzekerheid en angst om de knie te belasten. De revalidatie zal zich dan ook op al deze drie klachten moeten richten. Het is daarom belangrijk een revalidatietraject uit te stippelen met een sportfysiotherapeut, een sportpsycholoog en een behandelend arts. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een sporter fysiek weer klaar is om te gaan sporten, maar dat mentaal nog niet aankan. Als behandelaars dit niet van elkaar weten, bestaat de kans dat het risico op het opnieuw krijgen van een blessure toeneemt.

Er bestaat volgens de onderzoekers geen “one size fits all” revalidatietraject. Het blijft lastig te voorspellen hoe het herstel van een sporter zal verlopen, maar een multidisciplinaire aanpak blijkt de kans op een succesvol herstel te vergroten.

Bron: TopsportTopics | T.H. (Herman) IJzerman
(bewerkt overgenomen)

• KNGF Evidence Statement; Revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie, V-26/2014
  • de Mille P, Osmak J (2017) Performance: bridging the gap after ACL surgery. Curr. Rev. Musculoskelet. Med., Epub ahead of print: DOI: 10.1007/s12178-017-9419-2

About Jouri van den Broeke

Korfbaltrainer, coach, Master Sportfysiotherapeut, mede-eigenaar van PMC In Balans - Fysiotherapie & Revalidatie en vader van 2 korfballende kinderen. Naast grote interesse in sport in zijn algemeen vooral geïnteresseerd in de korfbalsport.