Coachingsstijlen

Er bestaan vier grondvormen van coachen waarmee je coaches en hun coaching aanpak kunt typeren. Natuurlijk komen deze vormen zelden ‘puur’ voor. Elke vorm wordt min of meer gemengd met andere vormen. Toch heb je als coach wel een duidelijke voorkeur voor één van deze vormen. De ene stijl is niet beter dan de andere. In bepaalde situaties is de ene stijl wel effectiever dan de andere. En iedere coach heeft zijn/haar eigen voorkeur stijl(en).

Grondvormen van coachen

De vier grondvormen van coachen zijn:

1. Mentor stijl
De coach heeft hier de rol van een oude wijze man of vrouw; een grote broer of zus; een door de wol geverfdcoachingsstijlen,korfbal,coachen, iemand met veel relevante (levens) ervaring. Die ervaring dient als rijke bron voor de coach. De coach deelt zijn/haar ervaring. De coach vertaalt die ervaring naar de situatie van de sporter, en dus helpt de coach de sporter zodat deze zijn/haar problemen kan oplossen. Ervaring delen is het sleutelwoord.

2. Leraar stijl
De coach is hier duidelijk iemand met kennis van zaken. Hij/zij weet waarover het gaat, kent het onderwerp van haver tot gort, en beschikt over een rijke hoeveelheid aan kennis en modellen. De coach levert vooral (nieuwe) informatie aan, waarmee de sporter zijn/haar problemen kan oplossen. Kennis en inzichten delen zijn de sleutelwoorden bij deze stijl.

3. Transformatie stijl
De coach is hier vooral een soort pratende spiegel.  Iemand die de sporter naar zichzelf laat kijken en het gedrag van de sporter van commentaar voorziet. De coach stelt veel (eigenwijze en vaak kritische) vragen, die ervoor moeten zorgen dat de sporter op zoek moet naar zichzelf. Reflectie en dieptevragen zijn de sleutelwoorden bij deze stijl van coachen.

4. Resultaatgerichte stijl
In deze stijl legt de coach de nadruk op het behalen van resultaten. De coach dwingt de sporter om zich bewust te worden van zijn doelen, kansen, mogelijkheden en activiteiten. De coach kijkt naar praktische toepassingen en actie. De coach fungeert vaak als motivator en helpt de sporter om zijn/haar doelstellingen stapsgewijs te managen en realiseren. Praktische toepassingen, resultaat en actie zijn de sleutelwoorden.

Print Friendly, PDF & Email