Carrière als speler

Fusie

Mijn korfbalcarrière begon op 6-jarige leeftijd bij het toenmalige Animo in Oost-Souburg. Na de selectieteams in de jeugd te hebben doorlopen fuseerde Animo in 1998 met Zuidwesters tot korfbalvereniging Fortis. In dat eerste jaar na de fusie speelde ik mijn eerste seizoen in de senioren. Het bleek een grote overstap van de jeugd naar de senioren. Op mijn 20e, na een jaar in het tweede te hebben gespeeld, veroverde ik een basisplaats in Fortis 1.

Debuut

Onder trainer Peter Crucq begonnen we in de eerste klas nadat het team het jaar ervoor was gedegradeerd uit de overgangsklasse. Mijn eerste competitiewedstrijd was tegen Tempo uit Alphen aan de Rijn. Dat seizoen zouden we een beslissingsduel om promotie helaas met 10-11 verliezen van Kinderdijk. Het jaar daarop werden we in de zaal kampioen en promoveerden we na 2 jaar afwezigheid weer terug naar de overgangsklasse. We pakten dat jaar de ‘dubbel’  door ook op het veld naar de overgangsklasse te promoveren. De jaren daarna was Leonard Debbaut de trainer waarmee we met Fortis 1 jarenlang bovenin de Overgangsklasse hebben meegedraaid (de huidige hoofdklasse).

Hoofdklasse

De stap naar de hoofdklasse (huidige Ereklasse) maakten we in het seizoen 2004-2005 onder leiding van trainer Ralph Gillissen. Na slechts 3 seizoen in de overgangsklasse wisten we met een talentvolle lichting te promoveren. In een bloedstollende beslissingswedstrijd tegen Vriendenschaar trokken wij met 11-10 aan het langste eind. Dat betekende promotie naar het hoogste niveau in de tijd dat de Ereklasse veld nog niet bestond: de Hoofdklasse. Daarin speelden we tegen Nic (Groningen), DOS/WK (Enschede),  Fortuna (Delft), Futura (Den Haag), Oost-Arnhem (Arnhem) en Rohda (Amsterdam). We degradeerden wel, maar hoogtepunten waren het gelijkspel uit bij Nic in Groningen (17-17) en de nipte nederlagen thuis tegen Fortuna (14-16) en DOS/WK (13-14)

Overstap

Na nog een jaar bij Fortis te hebben gespeeld maakte ik de overstap naar Tjoba. Onder andere vanwege mijn vrouw die daar speelde en omdat we verhuisden naar Wolphaartsdijk. Daar heb ik nog een aantal jaren IMG_4795gespeeld in de selectie. Het meest memorabel was de wedstrijd van 11 oktober 2008 waarbij we tegen Fortis 1 speelden en ik tegenover m’n broer stond. In het verleden korfbalden we samen in Fortis 1 en nu stonden we tegenover elkaar.
De rol in het veld die ik bij Tjoba had lag me minder dan die in mijn periode als speler van Fortis 1. Als hoofdaanvaller fungeren met continu druk zetten in de 1-1 was niet aan mij besteed. Scoren kon ik wel, maar dan meer vanuit de combinatie. Daarnaast was mijn kracht juist een goede timing, doorbraakacties forceren, spelinzicht, passes geven en anderen in stelling brengen. Dit kwam bij Tjoba niet goed uit de verf, vooral vanwege de rol die ik daar moest vervullen. Uiteindelijk heb ik daarvan ook geleerd en dan vooral wat mijn zwakke punten waren.

Op 26 september 2009 speelde ik mijn laatste wedstrijd in de selectie van Tjoba. Daarna ben ik me verder gaan ontwikkelen in het trainersvak, want korfbal blijft per slot van rekening het leukste spelletje wat er bestaat.