Boeken

Totaalcoachen; begeleiden met Action Type®

De hoofdtaak van een coach is simpel: training geven en coachen. Maar hij is ook een inspirator, mentor en gids van de sporters. Hij is scout, stelt selecties samen en bepaalt de tactiek. Ook geeft hij leiding aan het begeleidingsteam. Daarover gaat dit boek van Peter Murphy & Jan Huijbers. In welke rollen blinkt u van nature uit en welke wilt u nog ontwikkelen? Niet alleen inzicht in het eigen functioneren is daarbij van belang, maar als coach wil je ook je spelers kennen. Hoe reageert hij op conflicten? Welke motoriek heeft hij en hoe stem je je trainingen daarop af? Bij welke speler voer je de spanning juist op en bij welke speler juist niet? Allemaal vragen die na het lezen van dit zeer interessante boek duidelijk zullen worden?

Het periodiseren van voetballen (amateurvoetbal)

Het boek introduceert een periodiseringsmodel waarmee de coach de voetbalconditie van spelers gedurende het hele seizoen op een gedoseerde en verantwoorde manier kan ontwikkelen. Alle richtlijnen, adviezen en suggesties worden steeds praktisch uitgewerkt met behulp van een jaarperiodisering voor een jeugd- of seniorenteam uit het amateurvoetbal. Hetzelfde boek is er ook gericht op het profvoetbal, maar dat vertoont minder overeenkomsten met de hoeveelheid trainingsarbeid die we als (amateur)korfballers verrichten.

De Rehaboom; een methodische aanpak in de sportrevalidatie

Dit boek is een praktische leidraad met name bedoeld voor hersteltrainers, sportfysiotherapeuten, trainers en verzorgers. De ‘revalidatieboom’ (kortweg Rehaboom) is een unieke manier van revalideren die Toine van de Goolberg als conditie- en hersteltrainer in de (voetbal)sport met succes heeft geïntroduceerd. Stap voor stap worden de motorische grondeigenschappen – snelheid, kracht en uithoudingsvermogen – uitgewerkt in relatie tot alle grondvormen van bewegen. Dit boek slaat een brug tussen de (para)medische wereld en de technische staf van een sportclub.

Werkboek fysieke training in jeugdvoetbal; een praktische benadering

Het boek is een praktische uitwerking van loopcoördinatie, springen, werpen, stretching en krachttraining in de jeugdvoetbalopleiding. Het boek is voorzien van talrijke duidelijke illustraties die het lezen vergemakkelijken. De oefeningen zijn veelal zonder hulpmiddelen uit te voeren en zijn zeker ook geschikt voor vele andere teamsporten.

Coachen doe je samen

In Coachen doe je samen vertelt Marc Lammers (hockeycoach) zijn eigen verhaal en schetst hij aan de hand van tal van praktijkvoorbeelden zijn persoonlijke groei en ontwikkeling als trainer en coach. Daarbij komen veel sport overstijgende thema’s aan bod: durf, leiderschap en kunst van het winnen. Marc Lammers’  stelregel: ‘Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus.’ Een boek dat makkelijk weg leest en tegelijkertijd een goed beeld schetst van een aantal zaken waar je als trainer/coach tegenaan loopt.

De excellerende sportcoach

Dit boek geeft je handvatten die nodig zijn om als coach het hoogste niveau te bereiken. Het gaat verder dan de voorwaardelijke basisvaardigheden, zoals het kunnen trainen van techniek, fysiek en conditie. De auteurs laten je ‘het pad van verandering’  zien waarop het ogenschijnlijk onmogelijke, mogelijk wordt gemaakt. Dit wordt gedaan aan de hand van de loopbanen van twee fictieve coaches en hun adviseur/mentor. Vrijwel alle mogelijkheden, uitdagingen, valkuilen en oplossingen komen voorbij. In elk hoofdstuk wordt een bijdrage geleverd door enkele Nederlandse topcoaches zoals Foppe de Haan (voetbal), Ton Boot (basketbal), Robert Eenhoorn (honkbal), Henk Kraaijenhof (atletiek), Joop Alberda (volleybal), Jacco Verhaeren (zwemmen), et cetera. Een must have voor elke trainer/coach.

Athletic Skills Model – voor een optimale talentontwikkeling

De huidige generatie kinderen is aantoonbaar minder fit dan kinderen van 30 jaar geleden. Onder andere door technologische ontwikkelingen als mobiele telefoons, spelcomputers, digitale media et cetera. Het buitenspelen speelt geen hoofdrol meer en op scholen staat bewegingsonderwijs steeds minder op het lesrooster. Doordat kinderen niet of te weinig in aanraking komen met de grondvormen van bewegen, zullen ze de algemene atletische vaardigheden niet optimaal ontwikkelen.
Om te zorgen dat deze kinderen op een optimale manier worden begeleid naar een sportief leven, is het Athletic Skills Model (ASM) ontwikkeld.
Het ASM helpt kinderen aan een grotere fysieke intelligentie door een stevig en veelzijdig beweegprogramma te doorlopen. Op dit fundament kunnen sportspecifieke ontwikkelingen worden uitgebouwd, gericht op de breedtesport en topsport. Dit alles onder het motto: ‘eerst een atleet, dan een specialist’.

Basisboek korfbaltraining

Dit boek kan een hulpmiddel zijn bij het voorbereiden van de wekelijkse trainingen. Centraal staat de enorme hoeveelheid oefenvormen om ideeën en inspiratie op te doen. Voor elke trainer en voor elk niveau. Met 1001 korfbaloefeningen is dit boek (laatste versie dateert uit 1993) een blik waard. Tegenwoordig is veel oefenstof online te vinden, maar dit boek bevat nog steeds tal van oefenvormen die goed bruikbaar zijn.

Korfbal in Zicht

Dit korfbalboek mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken, maar de laatste versie van dit boek dateert ook alweer uit 1996. Het boek was een bundeling van kennis met de nieuwste opvattingen over training en coaching uit die tijd. Negen auteurs schreven mee aan dit boek, elk vanuit hun eigen discipline met als doel een bijdrage leveren aan het praktisch handelen van de korfbaltrainer/-coach. Het boek bevat analyses over het verschijnsel korfbal, trainingsleer, opleiding van korfballers vanaf de jeugd, passages over medische en psychologische aspecten en een deel over topkorfbal (voor die tijd) beschreven vanuit verschillende invalshoeken.

Print Friendly, PDF & Email