Blessure is gewoon pech

blessure, korfbal, Tjoba, Nieuwerkerk

Veel sporters zien blessures als pech. “Bij die aanvallende actie stapte ik op de voet van mijn tegenstander en ging ik door mijn enkel, gewoon domme pech.” Toch valt er over de oorzaak meer te zeggen dan alleen pech. Als je scherp was geweest, goed had opgelet, minder moe was, beter geconcentreerd was, dan had je niet op de voet van die tegenstander gestapt.

Stress en vermoeidheid spelen een belangrijke rol in het voorkomen en herstellen van  ­blessures. Veel sporters zijn zich niet altijd bewust van de stress die ze dagelijks ondergaan. Juist deze onbewuste stress is een sluipmoordenaar: als het stresshormoon cortisol regelmatig in grotere mate aanwezig is in je lichaam, zal dit een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem. Je belastbaarheid gaat omlaag, je bent eerder vermoeid, je prestaties nemen af, je ademhaling verandert, je bent sneller verkouden of ziek, et cetera.
Al deze componenten zorgen ervoor dat je ­blessuregevoeliger wordt en minder snel ­herstelt van welke fysieke aandoening dan ook.

Wees hier dus alert op en houdt je gezondheid goed in de gaten. Blessures zijn zeker NIET het gevolg van gewoon domme pech…

blessure, Jurriaan Bouwens, Nathalie Marijs, Peter van Belzen, korfbal, KV TOP

Print Friendly, PDF & Email

About Jouri van den Broeke

Korfbaltrainer, coach, Master Sportfysiotherapeut, mede-eigenaar van PMC In Balans - Fysiotherapie & Revalidatie en vader van 2 korfballende kinderen. Naast grote interesse in sport in zijn algemeen vooral geïnteresseerd in de korfbalsport.

One thought on “Blessure is gewoon pech

  1. Hoi Jouri,
    Volgens mij wordt het bovenstaande verhaal bevestigd na gisteren bij Top Arnemuiden!
    Stress is een van de meest voorkomende gevaren bij een sporter. Te grote verwachtingen zorgen voor een te grote spanningsboog die door slaat naar overcompensatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.